-
-
Kirjaudu
-
Ostoskori
-
Kassalle
- Lisäravinteet
- Treenivaatteet ja kengät
- Treenitarvikkeet
- Elintarvikkeet ja terveys
- Tuotemerkit
- kampanjat
- Outlet
- Uutuudet
- Inspiraatio
Rasvahapot
Monien rasvahappojen ominaisuudet ovat ainutlaatuisia, ja siksi ne ovat tehokkaita ravintolisiä. Tunnetuin rasvahappo on Omega 3, joka edistää rasvanpolttoa, voi lisätä elinikää ja auttaa selättämään Omega 6:n aiheuttamia tulehduksia.
Mitä Omega 3, Omega 6 ja Omega 9 ovat?
Omega 3, Omega 6 ja Omega 9 ovat yhteisnimityksiä monityydyttämättömien rasvahappojen eri rasvahapoille. Omega 3 -ryhmässä on kolme erilaista rasvahappoa. Nämä kolme rasvahappoa ovat kantarasvahappona toimiva alfalinoleenihappo (ALA), eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). Kantarasvahappo tarkoittaa, että keho voi muodostaa tästä rasvahaposta uusia rasvahappoja, joissa on kaksinkertaiset sidokset ja pidemmät hiiliketjut.
Kun puhutaan Omega 3:sta, tarkoitetaan pääasiassa EPA:ta ja DHA:ta, koska nämä kaksi rasvahappoa ovat elintärkeitä (välttämättömiä). Omega-3-rasvahappoja EPA ja DHA esiintyy vain eläintuotteissa ja kasviplanktonissa. Omega-3-rasvojen runsain lähde ovat kalat, ja tehokkain vaihtoehto on tuottaa omega-3:a ja kalaöljyä rasvaisesta kalasta. Pullotettua Omega 3 -nestettä kutsutaan usein kalaöljyksi, kapseleihin pakattuna nimitys on yleensä vain Omega 3. Omega-3-rasvahappoa alfalinoleenihappo löytyy kasvikunnasta. Kehomme voivat muuntaa alfalinoleenihappoa EPA:ksi ja DHA:ksi, mutta tämä muutos vie paljon energiaa ja vain 10 % ALA:sta muuttuu EPA:ksi ja DHA:ksi. Tämän vuoksi kasvien ALA on hyvin huono Omega-3-lähde.
Omega 3:a sisältämät ravintolisät koostuvat lähes yksinomaan voimakkaasti tiivistetystä kalaöljystä, jossa on lisänä jotakin antioksidanttia (E-vitamiini/tokoferoli) öljyä suojaamassa. Omega 6 -ryhmän sisältä löytyy muassa välttämätön kantarasvahappo linolihappo. Kehossa linolihappo muunnetaan arakidonihapoksi. Omega 3 -rasvahapot ovat tulehdusta ehkäiseviä (anti-inflammatorisia), Omega 6 -rasvahapot puolestaan tulehduksellisia (inflammatorisia). Siksi on erittäin tärkeää, että Omega 3:n ja Omega 6:n välillä on terve tasapaino.
Nykyaikainen ravintomme sisältää hyvin runsaasti Omega 6:tta, joten sen lisäsaantia ei tarvitse miettiä.
Omega 9, toisin kuin Omega 3 ja Omega 6, ei ole luokituksen mukaan elintärkeä, koska keho voi tuottaa sitä itse. Tämä edellyttää kuitenkin, että keho on saanut riittävän määrän rasvahappoja Omega 3 ja Omega 6. Omega 9:llä on joitain Omega-3:a muistuttavia terveyshyötyjä, mutta ne ovat verraten vaatimattomia.
Rasvahapot lisäravinteet
Samalla tavalla kuin aminohapoilla on useita erityistoimintoja, myös rasvahapoilla on monia tärkeitä tehtäviä kehossa. Esimerkiksi monityydyttymättömät rasvahapot ovat tärkeitä solukalvojen terveydelle ja auttavat kehoa torjumaan tulehduksia, tyydyttyneitä rasvahappoja tarvitaan hormonituotantoon ja tyydyttymättömiä rasvahappoja tarvitaan hermojen toimintaan samalla, kun ne suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta.
Eristämällä tiettyjä rasvahappoja voidaan korostaa niiden erityisiä terveyshyötyjä ja täydentää helpommin ruokavaliota.
Suosittuja rasvoja ja rasvahappoja ovat muun muassa CLA, jolla on sekä rasvanpoltto- että lihaksia rakentavia ominaisuuksia, aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmää edistävä kookosöljy ja MCT, joka toimii hiilihydraattina ja imeytyy maksaan, josta se antaa energiaa keholle ja stimuloi aineenvaihduntaa.
Yhteenveto:
Rasvahapot ovat tärkeitä terveydelle ja voivat auttaa parempiin suorituksiin. Tuoteryhmän alaluokista voit syventää tietojasi ja lukea lisää Omega 3:sta ja sen suhteesta Omega 6:teen.
-
Lajittele
-
Tuotemerkit
Kätevät palautukset