Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 
Autumn Deals päättyy 2 päivää ja 16:58:25 päästä
Koti / Blogi /

Omega-3 – kaikki mitä sinun tulee tietää välttämättömistä rasvahapoista

Jos on olemassa aivan maaginen lisäravinne kaikille yksilöille iästä ja aktiivisuustasosta riippumatta, se on epäilemättä Omega-3!

Suurin osa tutkijoista ja rasvahappoasiantuntijoista on tullut siihen tulokseen, että monia sairauksia voidaan lievittää tai jopa parantaa manipuloimalla EPA:n ja DHA:n suhdetta – omega-3:ssa olevia välttämättömiä rasvahappoja.

Niille meistä, jotka ovat kiinnostuneita lihasmassan kasvattamisesta, rasvan vähentämisestä ja paremmasta suorituskyvystä kuntosalilla tai urheilussa, omega-3:lla on monia mahtavia etuja:

  • Vähentynyt kehon rasvan varastointi! Omega-3 auttaa solukalvoja toimimaan optimaalisesti. Tämä tarkoittaa enemmän insuliinireseptoreita ja sitä, että enemmän energiaa varastoituu lihassoluihin ja vähemmän rasvasoluihin.
  • Lisääntynyt rasvanpoltto! Omega-3 stimuloi lipolyyttisiä geenejä tehokkaampaan rasvahappojen käyttöön polttoaineena.
  • Lievittää liikunnan aiheuttamaa tulehdusta ja kipua! Omega-3:lla on dokumentoituja anti-inflammatorisia ominaisuuksia.
  • Lisää keskittymiskykyä treenin aikana! Omega-3 lisää verenkiertoa aivoihin ja vahvistaa kognitiivisia kykyjä.
  • Ehkäisee stressiä ja lihasten kataboliaa! Omega-3 vähentää stressihormonien aktivoitumista. Koetun stressin sattuessa kortisolista muodostuu vähemmän kortisonia.
Omega 3 -rasvat ovat saaneet paljon huomiota vuosien varrella, ja niitä pidetään edelleen D-vitamiinin ohella yhtenä tärkeimmistä hyvän terveyden ja suorituskyvyn peruslisäravinteista.
Terveysviidakossa on kuitenkin helppo joutua harhaan, varsinkin kun elintarviketuottajat alkavat lyödä rintaansa ja sanoa, että heidän tuotteet ovat todellakin rikastettuja omega-3:lla; jotain, jota näemme esimerkiksi vilja- ja maitotuotteissa. Valitettavasti se ei ole niin yksinkertaista. Eri omega 3 -lähteiden ja niiden terveyshyötyjen välillä on suuri ero.

Kaikki omega-3 eivät ole samoja

On olemassa kaksi rasvahappoa, jotka ovat elintärkeitä (välttämättömiä). Näitä ovat alfalinoleenihappo, joka kuuluu omega-3-perheeseen, ja linolihappo, joka kuuluu omega-6-perheeseen. Nämä rasvahapot on saatava ruuan kautta, koska elimistö ei pysty itse luomaan niitä.

Puhutaan myös omega-9:stä, joka kuuluu kertatyydyttymättömiin rasvahappoihin. Toisin kuin omega-3 ja omega-6, omega-9-rasvahappoja ei kuitenkaan luokitella välttämättömiksi, koska elimistö pystyy tuottamaan niitä itse. Tämä edellyttää kuitenkin, että elimistö on saanut riittävästi omega-3- ja 6-rasvahappoja. Omega-9:llä on joitain omega-3:a muistuttavia terveyshyötyjä, mutta ne ovat siihen verrattuna vaatimattomia.

Omega 3 -rasvahapot kuuluvat monityydyttymättömiin rasvahappoihin, ja nimi viittaa siihen, että omega-hiilestä lasketun kolmannen ja neljännen hiiliatomin välillä on ”tyydyttymättömyys”.

Omega 3 -rasvahappoja on kolmea eri tyyppiä:

  • DHA (dokosaheksaeenihappo)
  • EPA (eikosapentaeenihappo)
  • ALA (alfa-linoleenihappo)
DHA ja EPA ovat pitkäketjuisia omega 3 -rasvahappoja, joita löytyy pääasiassa kaloista ja äyriäisistä. ALA on lyhytketjuinen omega 3 -rasvahappo ja sitä löytyy pääasiassa kasveista, kuten pellavansiemenistä.

Omega-3:n ja omega-6:n suhde

Nykypäivän moderni ruokavalio sisältää yleensä runsaasti omega-6:ta ja melko vähän omega-3:a. Ihanteellisen omega-3- ja omega-6-suhteen katsotaan olevan noin 1:1 ja joissakin tapauksissa jopa 5:1 omega-3:n hyväksi. Tyypillisessä länsimaisessa ruokavaliossa käänteinen suhde on keskimäärin 1:10 (jotkut tutkimukset ovat raportoineet suhteista 1:20 – 1:50).

Soluissasi on lipidikerros, joka koostuu kahdesta eri kerroksesta lipidejä tai rasvoja. Nämä kerrokset voivat koostua joko hyvistä tai huonoista rasvoista riippuen siitä, miltä ruokavaliosi näyttää.

Jos solun lipidikerros koostuu terveistä rasvoista, solu voi toimia optimaalisesti. Jos kuitenkin käytät suuria määriä transrasvoja tai jos ruokavaliossasi on epätasapaino omega 6- ja omega 3 -rasvojen välillä, solujesi lipidikerros koostuu sen sijaan näistä rasvoista. Epäterveellisistä rasvoista koostuvat lipidikerrokset johtavat epäterveisiin soluihin, joiden toiminta on heikentynyt.

Siksi on tärkeää, että ruokavaliosi sisältää runsaasti DHA:ta ja EPA:ta. Näitä kahta rasvahappoa tarvitaan neutraloimaan haitallisia vaikutuksia, joita liiallisella omega-6-rasvahapolla voi olla kehossa ja jotka voivat johtaa tulehduksiin ja muihin sairauksiin.

Tärkeimmät omega-6-rasvahappojen lähteet, joita sinun tulisi yrittää vähentää tai mieluiten välttää, ovat maissi-, soija-, rapsi-, ohdake- ja auringonkukkaöljy.

Omega-6-rasvahappojen pitoisuus ruoassa kasvaa ympäristömyrkkyjen ja eläinten kasvatuksen myötä riittämättömissä olosuhteissa rehun valinnan ja laadun suhteen. Nämä ympäristönäkökohdat tekevät omega-3:n saannista entistä tärkeämpää.

Eläin- vai kasviperäinen omega-3?

Pellavansiemenet ja pellavansiemenillä rikastetut tuotteet saivat todellisen sysäyksen muutama vuosi sitten, sillä pellavansiemenissä on runsaasti alfalinoleenihappoa (ALA), jonka elimistö pystyy muuttamaan EPA:ksi ja DHA:ksi. Valitettavasti muuntoprosentti on vain tuskin 10 % EPA:lle ja vielä alhaisempi DHA:lle. Koska nämä tuotteet sisältävät yleensä hyvin pienen määrän ALA:ta ja konversioprosentti on niin alhainen, EPA:n ja DHA:n lisääminen näistä tuotteista on kaiken kaikkiaan lähes merkityksetöntä. EPA:n ja DHA:n saaminen kalan, levien tai kalaöljyn tai omega 3 -lisäravinteiden muodossa on siksi välttämätöntä terveyden ylläpitämiseksi.

Puutteelliset opinnot

Elokuussa 2010 julkaistiin korkean profiilin tutkimus, jossa väitettiin, että omega-3 ei auta sydänpotilaita. Esitteet täyttyivät nopeasti heidän omilla johtopäätöksillään ja tulkintojaan aiheesta tuntemattomilta toimittajilta. Tämän tutkimuksen ongelmana oli se, että potilaiden oli annettu syödä omega-3:lla rikastettua margariinia. On tuskin mikään salaisuus, että margariini on täynnä haitallisia transrasvoja ja on siksi yksi pahimmista asioista, joita voit laittaa suuhusi. Sen rikastaminen erittäin pienellä omega-3-määrällä ei edes riitä estämään margariinin haitallisia vaikutuksia, puhumattakaan positiivisista vaikutuksista sydän- ja verisuonisairauksiin. Minulle on käsittämätöntä, miten nämä tutkijat ajattelivat, kun he yrittivät mitata omega-3:n hyötyjä niiden lähteen tai menetelmän perusteella.

Vaikutukset sydämeen ja verisuoniin

Mitä muut tutkimukset sanovat omega-3:n vaikutuksista sydän- ja verisuonisairauksiin? Omega-3-rasvahappojen suurin vaikutus sydämeen ja verisuoniin on sen triglyseridejä (veren rasvat) ja LDL-kolesterolia alentava vaikutus ja siten alentava ateroskleroosin riski 1,2,3,4.
Suurin osa tutkimuksista on myös osoittanut, että omega-3 ehkäisee tai ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä (sydämen rytmihäiriöitä) 1,5,6, näyttää olevan antitromboottinen (vastaa verihyytymiä) 7,8 ja sillä on ateroskleroottinen vaikutus (vastaa rasvakertymiä). ja fibroosi verisuonissa) 8,9,11.

Näiden vaikutusten lisäksi omega-3:n on osoitettu edistävän endoteelin toimintaa (lisääntynyt typpioksiditaso), joka on tärkeä tekijä uusien verisuonten kasvussa 10,11 ja alentavan verenpainetta 12.

Tiedämme jo, että intensiivinen harjoittelu edistää endoteelin toimintaa. Meille voimaharjoittelijoille typpioksidin vaikutus voi olla kiinnostava (lisääntynyt hapenkuljetus, parempi palautuminen ja lisääntynyt verenkierto lihassoluihin).

Anti-inflammatoriset ja suojaavat ominaisuudet

Tulehdus on kehon immuunijärjestelmän reaktio infektioon tai kudosvaurioon, ja sille on ominaista kipu, turvotus, lämpö, ​​punoitus ja heikentynyt toiminta. Lyhyellä aikavälillä ruumiinvamman tai infektion aiheuttamalla paikallisella tulehduksella voi olla aktiivinen rooli kehon paranemisen edistämisessä. Mutta kun tulehdus muuttuu pitkäaikaiseksi tai krooniseksi, kuten virusinfektio tai autoimmuunireaktio, solut ja kudokset tuhoutuvat ja sairaudet, kuten sydänsairaudet ja niveltulehdus, ovat vaarassa.

Omega 3 -rasvahapot voivat auttaa estämään tai hoitamaan monia tulehdukseen liittyviä syitä. Tulehduksellisia tiloja, joita voidaan parantaa nauttimalla omega 3 -rasvahappoja, ovat sydänsairaudet, nivelreuma 14, 15 ja diabetes 13. Omega-3 voi myös estää ja auttaa paranemaan ihotulehduksessa (ihotulehdus) 16, 17 ja silmänpohjan rappeutumassa ( näön heikkeneminen keltaisen pisteen muutosten vuoksi) 18.

Kun omega 3 -rasvahapot metaboloituvat kehossamme, ne muuttuvat pieniksi molekyyleiksi, joita kutsutaan prostaglandiineiksi. Kolmesta eri prostaglandiinityypistä (PG1, PG2 ja PG3) PG1:llä ja PG3:lla on anti-inflammatorisia vaikutuksia. PG1 vaikuttaa suoraan vähentämällä tulehdusta, kun taas PG3 muun muassa vähentää PG2:n, prostaglandiinityypin, joka lisää tulehdusta kehossa, muodostumista. Vuonna 2010 tehty tutkimus osoitti myös, että omega-3 toimii GPR120:n kautta, joka on rasvakudoksessa ja tulehduksellisissa immuunisoluissa (makrofageissa) löydetty reseptori 13. Näiden tulehduksien vähentäminen helpottaa painonpudotusta ja rasvanpolttoa.

Meille treenaajille tulehdusta esiintyy usein lihaksissa tai sidekudoksessa ylirasituksen tai pienten vammojen seurauksena. Yleisimmin paljastuvat hartiat, kyynärpäät ja polvet. Omega-3 voi auttaa vähentämään ja parantamaan näitä tulehduksia. Vaikutusta voi tehostaa, kun se yhdistetään esimerkiksi kurkumiinin (kurkuma), glutamiinin ja D-vitamiinin kanssa.

Parempi insuliiniherkkyys

Insuliiniherkkyys viittaa siihen, kuinka herkkiä solusi ovat insuliinin signaaleille. Insuliini on sanansaattaja, joka käskee solujasi (pääasiassa maksassa ja lihaksissa) ottamaan verensokeria (glukoosia) ja muita ravintoaineita. Jos insuliiniherkkyys on alhainen, glukoosin muuttuminen triglyserideiksi (rasvahapoiksi) lisääntyy ja rasvan varastointi lisääntyy. Myös stressihormonien vapautuminen lisääntyy. Jos herkkyys on hyvin alhainen, sitä kutsutaan yleensä insuliiniresistenssiksi ja lopulta tyypin 2 diabetekseksi.

Sama tutkimus, joka selitti omega 3 -rasvahappojen anti-inflammatorisen vaikutuksen, osoitti myös, että omega-3 lisäsi insuliiniherkkyyttä 13 ja toimi joissakin tapauksissa paremmin kuin jotkin diabeteslääkkeet. Suurin osa tutkimuksista on osoittanut sekä paremman insuliiniherkkyyden että vähemmän insuliinin veressä, kun omega-3 23, 24 -rasvahappoja on lisätty.

Painonpudotus

Terveet solut ja vähentynyt tulehdus kehossa ovat erittäin tärkeitä painonpudotukselle. Rasvahapon DHA:n on myös osoitettu lisäävän rasvahappojen vapautumista rasvakudoksesta vaikuttamalla lipolyyttisiin geeneihin31,32.

Selkeä trendi liikalihavilla ihmisillä on muun muassa D-vitamiinin ja omega 3 -rasvahappojen erittäin alhainen kehokohtainen taso. Varhaiset tutkimukset omega-3-rasvahappoista muun muassa hiirillä osoittivat lisääntynyttä polttoa ja painonpudotusta omega-3-rasvahappoja nauttiessaan lumeryhmiin verrattuna. Uusi ihmisillä tehty tutkimus, joka julkaistiin 11. helmikuuta 2013 27, osoittaa painonpudotuksen lisääntyneen kahdeksan viikon jälkeen kuudella omega-3-kapselilla, jotka vastaavat 420 mg EPA:a ja 1 620 mg DHA:ta. Vaikutus oli huomattavasti suurempi tutkimukseen osallistuneilla naisilla.

Monityydyttymättömät rasvat oppimisessa

DHA on yksi aivojen runsaimmista rasvahapoista – mikä saattaa selittää, miksi aivot näyttävät toimivan paremmin omega-3-rikkaalla ruokavaliolla. Monet tutkijat ovat tarkastelleet kognitiivisia kykyjä ja oppimista välttämättömien rasvahappojen lisääntyneen saannin yhteydessä.

Monityydyttymättömät rasvat ja pääasiassa omega-3 ja omega-6 ovat osoittautuneet tärkeiksi lapsille, joilla on oppimisvaikeuksia. Äskettäisessä tutkimuksessa 25 verrattiin tutkimusaineistoa suurimmista tietokannoista ja todettiin, että monilla oppimisvaikeuksista kärsivillä lapsilla on näiden välttämättömien rasvojen puute. Muut tutkimukset 26 ja tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahappoja saaneiden lasten testiryhmät paransivat oppimiskykyään kolmen kuukauden jälkeen lumeryhmiin verrattuna.

Omega 3 -rasvahapoilla katsotaan myös olevan suojaava vaikutus aivoihin ja niiden signaalireitteihin. Suurin osa tutkijoista on maininnut omega-3:n mahdollisena lisäaineena mielialahäiriöiden, masennuksen ja kognitiivisten kykyjen hoidossa, erityisesti vanhuksilla 21, 22, 28.

Autofagosytoosi ja telomeerit

Ne, jotka tuntevat paaston ja ajoittaisen paaston, ovat varmasti tietoisia sen positiivisesta vaikutuksesta autofagosytoosiin, fysiologiseen prosessiin, joka hajottaa vaurioituneita soluja ja edistää pitkäikäisyyttä.

Useat tutkijat ovat nyt alkaneet tarkastella omega-3-rasvahappojen roolia autofagosytoosi 29:n aktivoinnissa samaan aikaan, kun he tarkastelevat omega-3:n elinikää pidentävää vaikutusta Caenorhabditis elegans -syöksymadon kohdalla. C elegans on yksi harvoista organismeista, joiden koko genomi (sen DNA) on tähän mennessä kartoitettu. Tätä sukkulamatoa pidetään parhaana elämisen mallina ikääntymisen tutkimuksessa, ja omega-3:n on osoitettu parantavan kehon vastetta nälkään ja pidentävän sen elinikää.

Toinen melko uusi tutkimusalue on telomeerit; kromosomiemme ääripäät, joiden on osoitettu lyhentyneen tai pidentyneen. Normaaleissa kehon soluissamme kromosomit lyhenevät jokaisen solun jakautumisen yhteydessä, mikä tarkoittaa, että solujen elinikä on rajallinen. Tämä on osoittautunut erittäin mielenkiintoiseksi ikätutkimuksessa. Omega 3 -rasvahappojen alentavan vaikutuksen proinflammatoristen sytokiinien pitoisuuteen on osoitettu olevan positiivinen vaikutus telomeereihin 30.

Parhaat omega-3-lähteet ja suositeltu saanti

Artikkelin alussa kävimme läpi erot eläinperäisen omega-3:n ja kasvismuodon ALA:n välillä. Vaikka kasviperäinen omega-3 on hyödyllistä ja se tulisi sisällyttää monipuoliseen ruokavalioon, se ei korvaa eläinperäistä omega-3:a. Tämä johtuu pääasiassa lyhyen rasvahapon ALA:n erittäin huonosta konversiosta pidemmiksi rasvahapoiksi EPA ja DHA. Jos sinulla on myös diabetes, liikalihavuus, korkea kolesteroli tai kuulut vanhempaan ikäryhmään, sinun on vielä vaikeampaa muuttaa näitä tärkeitä rasvahappoja.

Ihanteellisessa maailmassa pystyisimme tyydyttämään eläinperäisten omega 3 -rasvahappojen tarpeen kalasta ja äyriäisistä. Valitettavasti teollisuutemme on saastuttanut suurimman osan maapallon vedestä monilla vaarallisilla myrkkyillä, kuten elohopealla ja PCB-yhdisteillä. Tämä tarkoittaa, että puhdistetut lisäravinteet kalaöljyn ja omega 3 -kapseleiden muodossa ovat ehdottomasti parhaita ja terveellisimpiä vaihtoehtoja.

Useimpien mainitsemiemme terveyshyötyjen ja tulehduksen lievittämisen ja vähentämisen salaisuus on saada tarpeeksi omega-3-rasvahappoja omega-3- ja omega-6-suhteen muuttamiseksi solukalvojen lipidikerroksissa. Koska omega-6 kilpailee omega-3:n kanssa imeytymisestä, mikään öljysekoitus, joka sisältää ”ihanteellisen” jakautumisen esimerkiksi omega-3:n, -6:n ja -9:n välillä, ei auta sinua. Sinun ei tarvitse lisätä enemmän omega-6:ta, sinun on lisättävä puhdasta omega-3:a!

Suurin osa tutkimuksista on osoittanut, että noin 1,2–1,4 gramman EPA/DHA:n saanti päivässä voi estää tulehduksia, aineenvaihduntahäiriöitä ja sydän- ja verisuonisairauksia aiheuttavia tekijöitä. Huomaa, että ylipainoisten ja iäkkäiden ihmisten tulisi lisätä saantiaan näiden suositusten yli, koska heidän imeytymisensä on huonompi. Monet johtavat asiantuntijat suosittelevat näissä tapauksissa noin 3 grammaa EPA/DHA:ta päivässä.

Treenimaailmassa on myös todisteita siitä, että annos 280-420 mg EPA/DHA:ta (1-1,5 g omega-3) per prosentti kehon rasvasta auttaa nopeassa painonpudotuksessa. Ihminen, jonka kehon rasvapitoisuus on 25 %, saa siis vähintään 25 grammaa omega 3 -rasvahappoja päivässä. Huomaa, että tämä on menetelmä stimuloida aineenvaihduntaa ja hidastaa nopeasti tulehdusta rasvanpolton helpottamiseksi. Se on väliaikainen ”lisämaksu”, ja tätä suurta saantia tulisi käyttää vain rajoitetun ajan, enintään kahdeksan viikon ajan. Tänä aikana saantia myös vähennetään, kun kehon rasva vähenee.

Haluatko löytää lisää inspiraatiota ruokavalioon ja harjoitteluun? Tutustu joihinkin alla olevista artikkeleistamme:

Treenaa olkapäitä – 9 helppoa olkapääliikettä

Selkäharjoitukset – 7 hyvää selkäliikettä vahvalle selälle

Maastaveto – tekniikka ja vinkit

Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas?