Ilmainen toimitus alkaen 20 €
2 - 5 arkipäivää
Trustpilot 4,5 / 5
Nopea toimitus 

Kaikki maitohaposta

Maitohappo – klassinen este harjoittelumaailmassa, joka voi saada jopa kaikkein parhaiten harjoitellut urheilijat polvilleen. Maitohappo on luonnollinen prosessi, joka koskettaa kaikkia, voimakkaita ja heikkoja, nopeita ja hitaita. Tänään käymme läpi, mitä maitohappo oikeastaan on ja miten voit käsitellä sitä parhaiten.

Mitä maitohappo on?

2-hydroksipropaanihappo, maitohappo tai E270, kuten se tunnetaan elintarvikealalla, on luonnollinen ja orgaaninen happo, joka on yleinen luonnossa ja muodostuu muun muassa, kun maitohappobakteerit joutuvat kosketuksiin maitosokerin kanssa tai kun hiilihydraatteja käydään. Happea käytetään muun muassa säilöntäaineena ja hapokkuuden ja maun säätämiseen elintarvikkeissa.

Kehossa maitohappoa muodostuu koko ajan hajoamistuotteena lihaksissa mikrobiologisten sekä metabolisten prosessien seurauksena. Keholla on luonnollinen maitohapposykli, ja sen veressä on keskimäärin 1,5 mmol ainetta levossa. Maitohapon tasapainon kautta syntyy koko ajan uutta maitohappoa, joka kuljetetaan vaihtelevasti pois.

Miksi maitohappoa syntyy?

Useimmat, jotka harjoittelevat kovaa ja räjähtävää, ovat ajoittain kokeneet maitohappo-ilmiön harjoittelun aikana. Kohtuullisessa harjoittelussa (aerobinen harjoittelu) keho voi normaalisti pysyä mukana ja käyttää kehon glukoosia yhdessä hapen kanssa muodostaakseen asetyyli-CoA, joka menee sitruunahappokiertoon ja tuottaa energiaa muun muassa ATP lihaksissa. Vasta kun harjoittelet kovaa ja lihakset joutuvat työskentelemään anaerobisesti (ilman happea), maitohappo voi tulla ongelmaksi.

Anaerobisessa harjoittelussa glukoosi muuttuu sen sijaan maitohapoksi. Tämän prosessin aikana vapautuu nopeaa energiaa, jota keho voi käyttää heti. Mutta maitohaposta, joka on epävakaa molekyyli, pilkotaan vuorostaan laktaatti- ja vetyioneja, jotka ajan myötä kerääntyvät ja hapettavat lihakset. Happamoituminen tapahtuu siis, kun vetyionit kerääntyvät lihaksiin siten, että lihasten luonnollinen pH-tasapaino tilapäisesti häiriintyy. Kun tämä tapahtuu, tunnet maitohappoa lihaksissa ja todennäköisesti tarvitset tauon.

Miten välttää maitohappoa harjoittelussa?

Yksinkertaisin tapa välttää maitohappoa harjoittelussa on harjoitella aerobisesti, eli tasaisesti ja rauhallisesti nopeudella, joka mahdollistaa kehon hyödyntävän hengittämäsi hapen energialähteenä. Tietyissä harjoitusmuodoissa, kuten intervalliharjoittelussa tai raskaissa jalkatreeneissä kuntosalilla, voi kuitenkin olla vaikeaa välttää anaerobista harjoittelua. Tällöin lisäravinteet, kuten punajuurijauhe, voivat toimia tilapäisenä tukena.

Punajuuri on rikas nitraateista, jotka ovat ryhmä aineita, jotka keho muuntaa typpioksidiksi. Typpioksidi laajentaa kehon verisuonia, mikä mahdollistaa enemmän veren ja siten enemmän hapen kulkeutumisen lihaksiin samanaikaisesti. Lisähapen avulla lihakset voivat harjoitella aerobisesti pidempään ja kestää pidempään ilman, että maitohappoa tarvitaan energian saamiseksi. Hyvä ja korkeakonsentroitunut punajuurijauhe on Body Science Beet Boost, joka on myös rikastettu pinaatilla – toisella nitraattirikkaalla kasvilla. Body Science Beet Boost tarjoaa jopa 400 mg luonnollisia ja suorituskykyä parantavia nitraatteja annosta kohti!

Haluatko löytää lisää inspiraatiota ruokavalioon ja harjoitteluun? Tutustu joihinkin alla olevista artikkeleistamme:

Tabata harjoitukset

Hack squat – Tekniikka ja vinkit

Kettlebell Swing – Tekniikka ja vinkit

Ilmainen toimitus
alkaen 20 €
Nopea toimitus
2 - 5 arkipäivää
Palautusoikeus
30 päivää
Uusi asiakas? 15% alennus x